kwaliteit, veiligheid & milieu
0800 55 666 77
Welke ongevallen komen het meest voor? | Arbo Rotterdam

Welke ongevallen komen het meest voor?

Een ongeval op je bedrijfsvloer. Dat wil je natuurlijk niet. Om ongevallen te voorkomen moet je van te voren inschatten waar de risico’s zitten. Maar welke ernstige bedrijfsongevallen komen het vaakst voor en hoe wapen je je er tegen?

Ernstige situatie

Voordat we over gaan naar de top vijf, is het wellicht even handig te definiëren wanneer een bedrijfsongeval ernstig is. Een sneetje in de vinger omdat je uitschiet met een mesje tijdens de lunch, zal er waarschijnlijk niet onder vallen omdat een ziekenhuisopname daarbij niet van toepassing is. En dat is vraag nummer 1: is het ongeval zo erg dat een werknemer moet worden opgenomen in een ziekenhuis? Een ander toetsingsonderdeel is, heeft je werknemer blijvend letsel opgelopen? De derde en meest ingrijpende is: is de werknemer helaas overleden. In al deze drie de gevallen is de werkgever verplicht het ongeval te melden bij de Inspectie SZW en zullen zij onderzoek doen naar de schuldvraag. 

Vijf foutjes, bedankt!

Goed, we weten nu wat een ernstig ongeval is. Maar, welke ongelukken komen nou het meest voor?  

1.        Met stip op nummer één: het vallen van hoogte. Schilders die vallen van stellages, bouwvakkers die naar beneden vallen, een magazijnmedewerker die struikelt terwijl hij op hoogte werkt, er zijn genoeg voorbeelden te verzinnen. Het vallen van hoogte is met 29 procent van alle gemelde ernstige ongevallen, het meest voorkomend. 

2.        Met 22 procent op nummer twee: ongelukken waarbij er contact is geweest met bewegende delen van een machine. Vooral in fabrieken een groot risico, vast komen te zitten in een bewegend deel. En vooral het letsel is ingrijpend.

3.        Iets wat wellicht moeilijk te inventariseren valt op risicogebied: vallende objecten. Een plantje dat op een randje van het bureau staat en op een teen valt, is botte pech. Artikelen in grote magazijnen die niet goed staan opgestapeld, kijk dat is een ander verhaal. Maar liefst 13 procent van alle ernstige bedrijfsongelukken komen door vallende objecten. 

4.        We dalen van 13 procent naar 4,4 procent van alle ongelukken in een bedrijf. Op vier staat aanrijdingen met een voetganger door een voertuig. 

5.        Op de laatste plaats staat beknelling tussen een machine en een ander object.

Om je bedrijf op een goede manier voor te bereiden, kun je een RI&E laten opmaken. Dat is trouwens ook verplicht voor ondernemers met personeel in dienst. Een RI&E is een document waarin staat hoe de werknemers gezond en veilig kunnen werken en wat de organisatie al doet, maar vooral wat de organisatie nog niet (volledig) doet om risico’s te voorkomen. Toch fijn om dat in huis te hebben. ARBO Rotterdam kan hier ondernemers mee helpen.