kwaliteit, veiligheid & milieu
0800 55 666 77
Bedrijfsongeval? Liever niet! | Arbo Rotterdam

Bedrijfsongeval? Liever niet!

Doe jij er alles aan om een bedrijfsongeval te voorkomen? Ja, nee? Nooit over nagedacht? Je bent zeker niet de enige. Wij zetten een aantal punten op rij om in een opslag te zien wat je wel en niet moet doen. 

Letsel door werk

De definitie van een bedrijfsongeval is als volgt: een arbeidsongeval, een gebeurtenis op het werk of in werktijd die onmiddellijk leidt tot schade aan de gezondheid. Dat kan gaan om een ongeluk binnen het bedrijf, instelling, een bouwlocatie of bijvoorbeeld bij het werken aan de weg. 

Verplichte kost

Je bent als werkgever verplicht te voorkomen dat een werknemer tijdens het werk letsel oploopt. En als dit toch onverhoopt zou gebeuren, dan ben jij als werkgever aansprakelijk. Tenzij iemand tijdens het werk opzettelijk of bewust roekeloos gedrag heeft vertoond, maar dat komt niet zo vaak voor. Daarnaast is de impact van een ongeval vaak groot. Zowel voor jou als voor de werknemer. En ook de bedrijfsresultaten zijn er niet bij gebaat: verzuim, kosten ter vervanging en mogelijk forse schadeclaims.

Tip 1

Spreek je personeel aan bij het constateren van onveilig gedrag. Instrueer de leidinggevenden in het bedrijf dat mensen die niet veilig werken, worden aangesproken op het gedrag. Sociale controle is hierin heel belangrijk in.  

Tip 2

Mocht er onverhoopt wel een ongeluk gebeuren, ondanks dat jullie je aan alle regels voor veiligheid houden, zorg dan dat alle telefoonnummers van instanties binnen handbereik zijn. Dan moet je denken aan de BHV’ers, ambulance, brandweer en inspectie SWZ. 

Tip 3 

Stel een Risico Inventarisatie & Evaluatie op. Met een RI&E breng je van te voren in beeld waar de pijnpunten zitten. Zo weten je werknemers, en jij trouwens ook, waar er tijdens het werk op moet worden gelet. Dit is overigens ook verplicht, maar niet alle werkgevers weten dat. ARBO Rotterdam kan je hierbij helpen. Je kunt je werknemers na het verkrijgen van een RI&E overigens ook gelijk informatie en instructies geven over veilig werken. 

Tip 4

Nu je weet waar je pijnpunten zitten, zorg er ook voor dat je preventieve maatregelen neemt om ongevallen te voorkomen. Want hey, voorkomen is nog steeds beter dan genezen.